EtusivuDASiaa
DASiaa

Markun terveiset

28.11.2018
Markun terveiset

Hyvät DASin asukaat, hallituksen jäsenet muut luottamushenkilöt ja henkilökunta!

Jäätyäni eläkkeelle Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan hallintopäällikön tehtävästä 1.9.2018 lukien 38 työvuoden jälkeen on nyt myös luottamustehtävät DASin hallinnossa päättymässä vuodenvaihteessa noin 35 vuoden luottamusmiesrupeaman jälkeen. Nopeasti ovat vuodet kuluneet.

On ollut ilo ja etuoikeus olla edesauttamassa opiskelijoiden asumista Rovaniemellä. Vaikka DASin hallituksen kokoukset on pidetty pääsääntöisesti oman hallintopäällikkötyöpäivän jälkeen, ei kokouksiin lähteminen ole ollut vastenmielistä. Päinvastoin, DASin henkilökunnan ja hallinnossa olevien opiskelijoiden ja muiden henkilöiden innostus ja nuorekas meininki ovat antaneet itsellekin lisävirtaa.

Suomessa opiskelijoiden asuttamisesta ja asuntotuotannosta vastaavat huomattavilta osin voittoa tavoittelemattomat opiskelija-asuntosäätiöt. Jos meillä ei olisi aikanaan tehty tällaista säätiöpohjaista opiskelijoiden asumisjärjestelyä, olisi monilta jäänyt opiskelut opiskelematta asumisen kalleuden vuoksi. Kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen rakentaminen onkin ollut keskeinen osa suomalaista koulutuspolitiikkaa. Numeroidenkin valossa on saatu tulosta aikaan. Kun kerrostaloja oli vuonna 1985 12 ja asuntopaikkoja 1013, on kerrostaloja nyt 31 ja niissä asukkaita 1663. 

Pitkäaikainen työskentely DASin hallituksessa on ollut myös itselle mielenkiintoinen ja opettavainen matka. Tuorein esimerkki on siitä parhaillaan Riihipellonpuistoon, yliopistokampusta vastapäätä, rakennettava kahdeksankerroksinen puukerrostalo DAS -Kelo, joka valmistuu kesällä 2019 käsittäen 103 asuntoa. Hanke on herättänyt valtakunnassakin suurta mielenkiintoa. Piti itsekin perehtyä huolella puurakentamiseen. Nyt olen vakuuttunut sen eduista ja terveellisyydestä. Nyt tähän projektiin liittyy monenlaista tutkimus- ja selvitystyötä mm. kestävään kehitykseen ja rakentamiseen liittyen.

Opiskelija-asuntojen rakentaminen Rovaniemelle on ollut ja on joukkuepeliä. On tarvittu monia toimijoita, jotta tavoitteisiin on päästy. Pienestä on lähdetty. DASin perustajajäsenet ovat olleet vuonna 1969 Rovaniemen kaupunki, Rovaniemen Naiskotiteollisuuskoulun kannatusyhdistys r.y. ja Työkeskus Rovalan kannatusyhdistys r.y. Valtiovalta on luonut aikanaan asuntosäätiötoiminnalle yleiset puitteet. Rahoitus on keskeinen osa sitä. Siitä kuuluu kiitos ARAlle (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). Rovaniemen kaupunki on ollut myötämielinen DASia kohtaan kaavoittamalla kohtuuhintaiset tontit säätiön haluamille paikoille. Ilman näitä ratkaisuja ei rakentaminen olisi ollut mahdollista.
Viime kädessä toiminta syntyy ihmisistä. Kaupunki on nimennyt osan hallituksen jäsenistä sekä puheenjohtajan. On ollut mukava saada toimintaan osaavaa väkeä ja samalla on syntynyt myös uusia henkilökohtaisia ystävyyssuhteita. Ylioppilaskunta, ainejärjestöt eri oppilaitoksista, asukastoimikunnat ovat olleet erittäin aktiivisia DASin hallinnossa ja toiminnan kehittämisessä. Sama koskee myös muista oppilaitoksista tulleita henkilöitä. Kiitokset teille.

Keskeinen toimija toiminnassa on osaava DASin henkilökunta. Toiminnanjohtaja ja pieni työntekijöiden joukko, josta on aina voinut olla ylpeä, on välillä ollut turhankin kovilla mutta aina on selvitty. Olette hienoa väkeä.

Vuosi 2019 on DASin 50-vuotisjuhlavuosi. Onnea ja menestystä juhlivalle säätiölle!

Kiitokset yhteistyöstä
Markku Vartiainen
DASin hallituksen varapuheenjohtaja

 

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK