EtusivuAsukkaan sivutAsumisopasIlmanvaihto ja venttiilien puhdistus

Ilmanvaihto

DASin taloissa Männistö, Lukkari, Kelo, Venla, Juhani, Tuomas ja Kirstinkoto on asuntokohtainen koneellinen tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Muissa DASin taloissa on koneellinen ilmanpoisto ja vapaa ilmantulo. Ilmanvaihtokoneet imevät ilmaa keittiöistä, WC:stä ja kylpyhuoneista. Tällöin ilma vaihtuu myös muissa tiloissa. Asuinhuoneista ilma kulkeutuu yhteistiloihin huoneiden ovien yläpuolella olevista äänieristetyistä venttiileistä.

Älä tuki ilmanvaihtoventtiilejä! Ilmanvaihtokoneet ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainoinen. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu.

Ilmanvaihtoventtiilien säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaille. Yksinkertainen tapa puhdistaa venttiili on pyyhkiä puhtaalla, kostealla rievulla. Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa.

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja/tai ikkunat huurtuvat puhdista ensiksi poistoilmaventtiilit. Tarkista ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdolliset itse asennetut ylimääräiset tiivisteet, esim. teipit ikkunoiden yläpuitteista. Testaa pysyykö paperi imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä. Jos paperi ei pysy, tee vikailmoitus kirjautumalla asukkaan sivuille.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen

Asunnossa on sekä poistoilma– että tuloilmaventtiilejä. Poistoilmaventtiili sijaitsee yleensä kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tuloilmaventtiilit sijaitsevat asuinhuoneessa. 

Puhdistukseen tarvitset näitä:

  • neutraalia tai heikosti emäksistä puhdistusainetta
  • naarmuttamaton hankaussieni tai harja
  • kalustepyyhkeitä

Toimi näin:

  1. Irrota venttiili seinästä kääntämällä kehystä vastapäivään ja vetämällä samalla alaspäin, tällöin koko venttiili irtoaa. Jos venttiilin sisäkehällä on irtonainen tiiviste, irrota se pesun ajaksi. Keskellä on kartiomainen osa, jonka asennosta riippuu kuinka paljon ilma vaihtuu. Älä muuta säätöä itse, koska liiallinen ilmanvaihto aiheuttaa vetoa ja liian vähäinen kosteus- ja hajuongelmia. Pyydä huoltomies avuksi, jos epäilet, ettei venttiilin säätö ole oikein.
  2. Valmista puhdistusaineliuos neutraalista tai heikosti emäksisestä aineesta. Lika irtoaa helpommin, jos liotat venttiiliä pesuainevedessä pari tuntia.
  3. Pyyhi ilmanvaihtokanavan ympäristö liuoksessa kostutetulla kalustepyyhkeellä.
  4. Pese venttiili astianpesuharjalla puhdistusaineliuoksessa. Kuivaa venttiili ja asenna paikoilleen kääntämällä kehystä myötäpäivään ja painamalla samalla kohti kattoa.
  5. Puhdista siivousvälineet

Mikäli venttiilissä on rikkinäinen tiiviste (vaahtomuovia), ota yhteyttä huoltoon tai tee vikailmoitus kirjautumalla asukkaan sivuille, niin saat uuden tilalle.


Kuva: poistoilmaventtiili

 

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK