Lämpötila

Sisälämpötilalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen sekä talon energiankulutukseen ja -kustannuksiin. Oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä ja sisäilmanlaatua, vähentää sairausoireita, pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä ja vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta.

20–22 asteen huonelämpötila ja makuuhuoneessa 18–21 astetta miellyttää suurinta osaa ihmisistä. Tämä on myös terveellinen ja energiataloudellinen sisälämpötila.

Veto- ja kylmyysilmoitukset ovat yleisimpiä sisäilmaa koskevaa asukkaiden palautetta ulkoilman viiletessä syksyisin. DASin kiinteistöjä lämmitetään kaukolämmöllä ja lämmitystä säädetään automaattisesti termostaattien avulla ulkolämpötilan mukaan. Lämmitystä ei siis erikseen suljeta kesän alussa ja laiteta takaisin päälle syksyn lähestyessä.

Ns. lämmityskausi alkaa, kun ulkoilman keskimääräinen vuorokausilämpötila laskee alle +15 ºC …+17 ºC. DASin asuntojen lämpötila on säädetty välille +19 ºC …+21 ºC. Lämmityskauden alussa huoneilman koetaan usein viileänä vaikka se todellisuudessa olisikin suosituslämpötilojen mukainen. Syynä tähän on se, että ilman suhteellinen kosteus on vuodenajasta johtuen korkea. Kestää siis jonkin aikaa ennen kuin rakenteet ovat täysin lämmenneet ja suhteellinen kosteus alentunut.

Jos lämpötila poikkeaa mielestäsi edellä mainitusta vaihteluvälistä, katso lämpötila asunnossasi olevasta DAS lämpömittarista ja ilmoita tämän lämpömittarin lukema kun teet vikailmoituksen. Jos patteri on kylmä, tämä ei välttämättä tarkoita sitä ettei se toimisi. Säädä termostaattia isommalle. Voit myös ilmata patterin ilmausavaimella jonka voit lainata toimistolta. Patterin ilmausavainta käännetään venttiilissä vain vähän, vettä ei saa tulla ulos. Tarkoitus on ottaa mahdolliset ilmat pois patterista, että vesi pääsee kiertämään.

Muistathan myös, että patterin edessä ei saa olla esteitä, esimerkiksi sohvaa tai sänkyä, jotta ilma pääsee kiertämään asunnossa. Myöskään lämmintä ilmaa "hönkivää" tietokonetta ei kannata pitää patterin termostaatin läheisyydessä, sillä se sekoittaa termostaatin toimintaa.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK